Pozitivna Slovenija « MojDirektorij.com – Spletni imenik | Vpis strani v spletni imenik | Oglaševanje | vpis spletne strani | SEO | Optimizacija spletnih strani

Pozitivna Slovenija


Pozitivna Slovenija

Polni opis


Zoran Janković
Zoran Janković se je rodil 1. januarja 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu, kjer je preživel otroštvo. Nato se je skupaj z družino preselil v Ljubljano, kjer je najprej obiskoval Osnovno šolo Valentina Vodnika in Osnovno šolo Ketteja in Murna, izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Poljane ter uspešno diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.
Zoran Janković je poklicno pot začel že pred koncem študija leta 1978 na Pošti Slovenije v sektorju investicij. V letih med 1979 in 1984 je kot predstavnik in komercialist zastopal podjetje Grič Zagreb, leta 1984 pa bil imenovan za v.d. direktorja podjetja Mercator Investa, kjer je služboval do leta 1988. Od leta 1988 do 1990 je bil podpredsednik SOZD-a Emona in v.d. generalnega direktorja Emona-VPS, leta 1990 je ustanovil podjetje Electa, katerega direktor je bil do leta 1997. Jeseni istega leta je bil imenovan za predsednika uprave družbe Mercator, d.d., katero je uspešno vodil do novembra 2005, ko so ga predstavniki največjih lastnikov ne krivdno razrešili.
Skoraj natanko leto dni po tem, 22. oktobra 2006, je bil z veliko večino glasov Ljubljančank in Ljubljančanov (z 62,99 odstotki) v prvem krogu izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije, njegova lista pa je pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu občine Ljubljana, kjer ima od skupaj 45 mest Lista Zorana Jankovića tako 23 mest.
Poleg takojšnjega dela na posameznih projektih je župan Zoran Janković skupaj z nekaterimi sodelavci iz Mercatorja oblikoval tudi vodstveno ekipo Mestne občine Ljubljana in motivacijsko preoblikoval mestno upravo ter jo projektno usmeril.
Ljubljančani ga lahko sedem dni v tednu razen v pisarni na Mestnem trgu srečajo povsod, na tržnici, na športnih igriščih, v vrtcih in na gradbiščih. Še vedno njegovo osebno komunikacijo zaznamuje širok nasmeh in spontano zaznavanje problema, zna prisluhniti vsaki izrečeni prošnji, predvsem pa marsikateri problem učinkovito, vedno v dobrobit večine in nikoli na škodo manjšine, tudi rešiti.
Z zagotovitvijo pogojev za izgradnjo Islamsko versko-kulturnega centra in pričetkom gradnje kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkvene občine Ljubljana potrjuje svojo strpnost in multikulturno osveščenost. Pod vodstvom sedanjega župana dobiva mesto nov zagon, predvsem se mu je kot evropski prestolnici s sprejetjem vizije prostorskega razvoja do leta 2025 vrnil optimizem v prihodnost modernega, a vseeno posamezniku prijaznega, urejenega ter varnega mesta.
V močni konkurenci svetovnih prestolnic (Dunaj, Lizbona, St. Peterburg, Riga, Guadalajara, Wellington) je komisija Unesca Ljubljani, ki je s svojim programom najbolj prepričala, podelila naziv Svetovna prestolnica knjige 2010. Po Forbesu je Ljubljana peto najbolj idilično mesto v Evropi, po anketi Reader’s Digesta pa najbolj pošteno mesto na svetu. Po podatkih raziskav je tudi najvarnejše mesto v JV Evropi.
V nedeljo, 10. oktobra 2010, je bil Zoran Janković še z večjo večino glasov Ljubljančank in Ljubljančanov kot pred štirimi leti (z 64,79 %) drugič v prvem krogu izvoljen za župana glavnega mesta Republike Slovenije, njegova lista pa je ponovno pridobila večinsko podporo volivk in volivcev v Mestnem svetu MOL, kjer ima sedaj 25 svetniških mest od skupaj 45-ih.
Francoski časnik Libération je konec maja 2008, pred uradnim pričetkom francoskega predsedovanja Svetu EU, predstavil seznam 36 posameznikov iz 27 držav članic EU, ki ustvarjajo jutrišnjo Evropo. Med njimi najdemo politike, poslovneže, gledališke in filmske režiserje, modne ustvarjalce, pravnike, komisarje evropske komisije in ministre, učitelje, duhovnike, časnikarje, diplomate ter samo enega župana – Zorana Jankovića, župana Mestne občine Ljubljana. Kot je napisano v obrazložitvi pariškega časnika, je Zoran Janković uspešen poslovnež, ki je bil leta 2006 v prvem krogu izvoljen za župana Ljubljane in pooseblja slovensko zgodbo o uspehu.
Konec maja 2011 je ljubljanski župan Zoran Janković prejel plaketo častnega meščana mesta Chengdu za zasluge ob krepitvi tradicionalno dobrih odnosov med pobratenima mestoma Ljubljano in kitajskim Chengdujem.
Poleg zelo uspešne poslovne poti je Zoran Janković tudi predsednik Alumni kluba Ekonomske fakultete, Univerza v Ljubljani.
Vse svoje življenje je Zoran Janković tudi velik ljubitelj športa. Osem let je bil predsednik Rokometne zveze Slovenije in pod njegovim vodstvom je bilo organizirano Evropsko prvenstvo 2004 za moške, kjer je slovenska reprezentanca osvojila srebrno medaljo. Rokometna zveza Slovenije mu je leta 2005 kot prvemu in edinemu podelila naziv častnega predsednika Rokometne zveze Slovenije. Po njegovih besedah ostaja rokomet ena njegovih največjih ljubezni.
Zasebno je župan soprog Mije Janković, oče dveh odraslih sinov, Damijana in Jureta, ter ponosni dedek vnukov Valla in Julie. Kategorija

Komentarji so zaprti.